♥ My Kids Birthday Party : Invitation Card

Alhamdulillah.. siap dah kad jemputan. Kad nih juz untuk edaran kat opis saya + opis hubby jek. Yang len saya jemput melalui event kat FB dah cukup hahaha.. Print out around 20 keping je. Kalo tak cukup baru print lagi hihihi~



Hihi~ simple je kan? Yang penting tetamu paham apa yang saya nak bagitau dan dorang leh sampai dengan selamat tanpa sesat hihi~ Pada rakan-rakan blogger yang berdekatan tuh jemput la datang yer.. leh kita berkenal-kenalan hihihi~


Thats all for today.. insyallah nanti jika ada kelapangan masa saya akan update lagi.




♥ My Kids Birthday Party : Update!


Skang ngah bz planning and prepare untuk beday party anak-anak saya next wik. Cam tahun-tahun yang lepas.. tahun nih pon wat kat umah my mom kat Klang. My mom wat kenduri kesyukuran dan doa selamat sebab dah sampai rezeki dan seru untuk g haji tahun nih.. alhamdulillah.. saya pon selit la sekali majlis saya nih hihihi~ sep bajet la akatakan hihihi~

My mom wat kenduri after zohor dan saya lak sambung saya nyer majlis lam kul 3.00 petang camtuh. Untuk BP nih kek, clown, design kad jemputan and several things nak letak kat candy bar dah setel diorder kat kawan-kawan saya yang kretip.. Bab makan minum my mom yang tolong setelkan dan tolong orderkan kat catering kenduri dia sekali. Saya nanti tolong bayarkan je huhuhu~ Khemah pon pon my dad yang uruskan.. Lain-lain dah takde apa kot.. candy-candy sumer saya beli nanti nak kat hari majlis.. beli awal-awal memang abih kat dalam perut kakak la nanti huhu~

Majlis saya simple je sebab wat belah petang kan? Juz makan yang ringan-ringan, kuih-kuih, desert-desert dan cikedis-cikedis. Oh ya! saya berangan nak set up candy bar sendiri hihi~ doakan saya berjaya ek hahaha~ ala simple je.. susun je la lawa-lawa atas meja kan.. hihihi~

Thats all for today.. insyallah nanti jika ada kelapangan masa saya akan update lagi.


♥ Eid Mubarak 2012


Alhamdulillah.. masih lagi dipanjangkan umo untuk menyambut bulan syawal. Kali nih dapat beraya dan berkumpul dengan semua ahli keluarga sebab las year saya tak beraya sangat.. dok je umah sebab ngah pantang si adik.. dia lahir 16 Ramadhan tahun lepas. So dis year memang ditunggu-tunggu la hihihi~

Gambo lam kamera tak terburai lagi isi perut hahaha~ layan gambo kat Intagram saya je la ek hihihi~


 

Kakak sakan main bunga api di malam raya. Time nih ayah ibu saya lum sampai ke kampung dari Klang. Saya je baru sampai. Ngah bz tolong masak juadah raya kat sebelah tuh. Ayahnya la kena layan si kakak men bunga api. Bunga api dia pon saya beli yang biasa-biasa je.. yang memang tak bahaya sangat untuk kanak-kanak. Yang warna merah banyak asap tuh ngan yang leh tuka-tuka kaler tuh. Tak ingat lak apa namanya.

Tapi bila ibu ngan ayah saya sampai.. nak tau apa yang dorang bawak? Nih haaa~


Satu beg penuh ngan mercun hasil rampasan dari balai my mom huhu~ Nih memang bukan untuk budak-budak la kan.. nih untuk bapak-bapak and pakcik-pakcik budak. Mercun bola.. mercun bateri.. mercun papan.. u name it.. sumer ada.. budak-budak nih pakat tengok je la.. pakcik dorang yang bakar. Dah sampai beg nih maknanya secara rasmi bermula la perang mercun kat kampung saya malam tuh.. berlawan-lawan.. meriah sangat hihihi~


Gambar raya family saya hihi~ tahun nih tema soft pink.. seb bek anak putih-putih so takde masalah sangat hihihi~ kakak memang suka sebab feberet kaler dia huhu~ adik pon pakai baju raya.. saya wat baju melayu johor je.. bebudak memang sesuai kan baju melayu johor.. tak panas sangat..


Raya pertama cam biasa pas sesi amik gambo + bermaaf-maafan + kolek wit raya.. kami keluar g beraya ke kampung ayah saya di Kuala Sungai Baru, Melaka. Nih memang tempat wajib la g setiap kali hari raya pertama. Atuk dan nenek belah ayah dah takde tapi sedara mara masih lagi di sana. So ayah mesti la nak ke sana berjumpa ngan family dia dan melawat kubur arwah keluarga kat sana.


Amik masa satu hari gak berjalan-jalan kat sana. OTW balik bandar Melaka.. adik dah pengsan. Tapi baju melayu tetap menten sampai ke petang k.. caya la anak ibu! hahaha~ Kat kampung ayah lebih kurang lam 5 buah rumah gak la g.. penat dan senak dah perut huhuh~ Alasan cuma nak jamah je sebab nak jaga hati tuan umah.. tapi bila rasa dah sedap bukan men lagi menambah hahaha~ memang tak pikir diet langsung huhu~

Raya kedua saya berjalan ke Muar. Raya ketiga lak bergerak balik ke kampung hubby. Nothing much to tell bila dah balik kampung hubby. Sebab belah dia family sumer 
dekat-dekat. One day dah boleh abih raya sumer umah. Cuma tahun nih cam sedih sikit sebab nenek hubby sedang sakit dan time tuh ada kat umah my MIL dia yang jaga. So sambutan pun ala kadar. 

Pada hari raya ke 7 (Sabtu).. nenek my hubby meninggal dunia lebih kurang kul 1 pagi. Dat time me and family kat umah ibu kat Klang. Hubby dapat call awal pagi tuh terus shut balik ke kampung ngan kakak dan abang ipar dia. Saya lak menyusul esoknya with kids and my parents. Alhamdulillah.. sempat gak kami beraya dan berjumpa ngan nenek my hubby tuh. Dia meninggal sebab sakit tua dan alhamdulillah my MIL memang take a gud care of her mom. Nampak cam nenek my hubby memang meninggalkan dunia nih ngan aman dan dalam keadaan bersedia. Al-fatihah~

Thats all la story untuk raya saya tahun nih. Skang masih dalam mud raya sebab kat opis pon ngah bz ngan jamuan-jamuan raya. Rezeki alhamdulillahhhhhhh~ Mud keje masih belum datang hahaha~ tapi sesambil kunyah kuih kat opis tuh sesambil gak wat keje sebab budak PLKN dah nak masuk 9hb September nih. Nak prepare untuk keperluan dorang nanti. Kang ada je masuk skaba macam-macam isu hahaha~ sensitip.. sensitip.. Ok la nanti jika ada kelapangan masa saya akan update lagi.

"SELAMAT HARI RAYA YER!!!"




♥ Berbuka Puasa Di Ikan Bakar Jeram


Salah satu wishlist poser tahun nih nak g makan sifud hihihi~ Alhamdulillah tercapai gak. Kami sefamily dan rakan-rakan g makan kat Ikan Bakar Pantai Jeram. Ngah dok secing-secing pakcik gugel cari tempat makan yang best tertimbul lak page FB IBPJ nih. Bila dok godek-godek nampak lak dia ada sediakan pekej untuk berbuka poser. Mining leh buk tru fon jek n nanti bila sampai sumer dah siap terhidang.. tak yah nak tunggu lama-lama. Bagus betul.

Terdapat dua pekej disediakan.. RM135 dan RM160. Oleh sebab kami g beramai-ramai lam sepuluh orang.. so kami decide untuk amik 1 pekej RM135 + 1 pekej RM160. Nah kau makan la pepuas hahaha~ Nih details untuk setiap pekej..

 

Marbelessss~ makan utk 10 pax tapi kalo bawak tambahan 2 3 orang lagi pon saya rasa cukup. Tak tau la pekej nih khas untuk ramadhan ke or hari biasa pon ada. Kalo minat nak g leh lawat page FB dorang kat atas tuh ek. Tapi memang puas hati la dan boleh tahan sedap. Dapat lak pot kat tempat terbuka tepi pantai + cuaca yang baik memang lagi berselera la. 

Jom layan gambo kami kat sana lak



Thats all for today.. insyallah nanti jika ada kelapangan masa saya akan update lagi.


♥ Burger Bakar Kaw-Kaw


Siang-siang hari poser nih takpe kan saya up N3 pasal makanan? hahaha~ dh lama nak share tempat saya selalu makan beger bako nih. B4 dis penah makan kat beger bako kat Dagang Avenue n several places yang len tapi tak tau la saya still rasa beger bako yang kat area umah saya a.k.a wangsa maju nih yang sedap. Dari segi sos, tebal dagingnya, masaknya, servisnya, sumer ok.

Nama dia ialah Burger Bakar Kaw-Kaw. Dia ada kat beberapa tempat iaitu kat Puchong, Seksyen 2 ngan 5 Wangsa Maju. Yang saya selalu lepak is kat Seksyen 5 Wangsa Maju iaitu kat Arena Cafe (dulu kedai Ani Sup Utara). Kalo nak tau location dan menu-menu yang ada boleh jek klik kat link atas tuh ek.

Kat situ menu banyak. Siap ada set-set lagi. Saya selalu makan Beger Daging + Cis.. harga RM7 rasanya (kurang pasti sebab hubby yang selalu g order dan bayo huhu~). Tapi memang bagak.. kengkadang berjaya abihkan satu.. tapi selalunya hubby yang abihkan hahaha~



Hahah saja pos gambo bebeso.. jangan terliur lak ek hihihi~ Kalo free dan berdekatan try la singgah.. yang penting tak yah nak beratur pepanjang hihihi~





♥ My Kids Birthday Party : Gudis Bag

Adik akan sambut besday setahun pada 16 Ogos nih (bulan poser a.k.a tiga hari b4 raya) kakak lak sambut besday 4 tahun pada 13 Oktober depan lak. So untuk berlaku adil dan sep budget.. saya plan nak wat besdya party untuk kedua-duanya sekali pada bulan September nih hahaha~ tetengah.. bersempena gak plan nak wat kenduri parents saya nak g haji.. so jalan sekali la semuanya.. alhamdulillah..

Tarikh dan masa lum diputuskan lagi sebab my parents nak tunggu confirm tarikh dorang berangkat ke tanah suci. But vanue dah konpom and op kos kat rumah parents saya kat Klang. Now saya dah start buat planning pasal besday party tuh nanti.. dari segi menu.. candy buffet.. cakes.. khemah.. clown.. games.. kad jemputan and so on. Yap for 1st besday memang saya wat pepoyo skit siap panggil clown segala hahaha~ same as kakak last 3 years. Just for fun. After dat untuk besday-besday seterusnya bergantung pada kedudukan kewangan pada ketika itu hihihi~


Buat permulaan.. saya dah beli gudis bag untuk tetamu kanak-kanak saya. Isinya je belum dipikirkan hahaha~ dah alang-alang semalam berjalan-jalan kat The Mines.. singgah la jap kat kedai Daiso. Rambang mata dibuatnya tapi sumer tak sesuai ngan tema party saya. Ops lupa nak inpom yang tema besday tahun nih is "Football Fever". Tapi nih sumer masih lam perancangan.. yer la kalo dah jalan sekali ngan kenduri doa selamat takkan nak pakai jersey lak kan? huhuhu~



Nih la gudis bag yang saya pilih. Simple je dari kertas. Yang bulat-bulat sebelah tuh lak untuk penutup beg tuh. Nanti belah atas tuh saya lipat dan lekatkan stiker tuh. Oleh sebab stiker bulat gold tuh tak cukup.. terpaksa la beli yang bentuk love tuh huhuh~ hahaha belasah je!

Thats all for today.. insyallah nanti jika ada kelapangan masa saya akan update lagi.



♥ Kamera DSLR Saya


Website Canon

Haha~ orang len dah lama pakai.. malah dah upgarade kepada kamera yang lebih power lagi.. tapi saya masih nak beli yang pesen lama. Why? ntah.. tapi saya memang admire betul kat kamera nih since tengok yuna pegang lam iklan kat tv hahaha~ Plus saya rasa kamera nih la yang paling affordable dan sesuai untuk saya yang tak reti guna kamera nih.. tapi nak gambo lawa huhu~ 

Rasanya kamera nih dah lama ada kat pasaran but why harga tak turun-turun? huhu~ time saya beli nih pon ngah ada sale kalo tak harga still RM1999 cam memula kuar lu. Saya beli after discount so jadi RM1699. Tambah ngan cover lense yang kat depan tuh dan upgrade memory card so total kerugian is RM1899 huhu~ Masa beli tuh dapat free cute Canon bag yang amat padan ngan kamera saya dan juga tripod. Tokey kedai tuh soh pilih either nak beg yang besar or yang comel tuh. Op kos saya pilih yang comel-comel kan but hubby nak yang besar (sambil dipersetujui oleh tokey kedai) sebab later-later kalo nak tambah lens senang katanya huhu~ no! no! no! So I told my hubby thats dia punyer part bcoz memang dia la yang akan lebih menggodek-godek kamera tuh dan guna cara manual.. saya? auto sudehhh~ hahaha~ asal gambo lawa cukup dan senang nak bawak kemana-mana. Kalo hubby nak upgrade dia kena beli beg lain la for his stuff hihihi~ nak tak nak dia setuju je la hahaha~

  Tak sabar nak tunggu raya.. nak amik gambo my lovely kids banyak-banyak. Si kakak tak yah bersuruh memang asik posing je. Si adik lak now dah pandai kalo kita nak amik gambar dia. Mula la wat muka yang comel-comel hihihi~ Potograper op kos ayah.. kami bertiga jadi model jek hihihi~ yeay! Thats all for today.. insyallah nanti jika ada kelapangan masa saya akan update lagi.


♥ Sesungguhnya Saya Bz


www.google.com

Huhuhu~ baru je wat N3 pasal lama tinggalkan blog nih bersawang.. after a month baru kuar N3 baru hahaha~ hampeh.. Siyesli memang keje kat tempat baru very the busy bee huhu~ biasa la kalo dah deal ngan kontrak gomen nih kan.. lagi-lagi nak buat perolehan untuk bebudak PLKN nih.. Satu tahun ada 3 sesi.. satu sesi ada 10000+/- orang.. huhu~ Leh kata kalo saya tak keje tak berbaju la dorang sumer hahaha~ (poyo jek!). Ditambah pula ngan komputer opis yang takleh online fb time keje (huhuhu~ sadis!) cuma leh online time rehat jek.. lebih membuatkan saya khusyuk membuat kerja. Good for me la kan.. kalo lu leh kata official job saya moderator fb.. keje kat opis lak as part time hahaha~ now dah bertukar la.. alhamdulillahhhh~ berubah ke arah yang lebih baik dan tak makan gaji buta hihihi~

Even takleh berFB.. blog leh bukak lak huhu~ leh la saya apdet kalo time-time free (ada ke time free? huhu~) no more xcuse rite? evendo ntah ada ke tak yang baca blog saya nih but dis can b cara melepaskan stress wat keje kat opis la for me huhu~ better than nothing.

Banyak benda nak citer nih.. persiapan raya.. persiapan besday party anak-anak.. parents nak g haji tahun nih.. sambutan raya.. bla.. bla.. bla.. and op kos akhirnya saya dapat beli kamera DSLR idaman saya yang saya idamkan dari las year.. yeay! Will tell about it later-later k. 

Thats all for today.. insyallah nanti jika ada kelapangan masa saya akan update lagi.


Followers