♥ Bye-Bye Pampers

Memang betul.. mengajar anak pompuan untuk off diapers lebih mudah dari anak lelaki (based on my experience) huhu~ Ingat lagi masa kakak dulu dalam seminggu je dah berjaya. No need much training or marah-marah. Just bawak dia ke toilet sejam sekali untuk buang air dan berkurangan selepas beberapa hari sampai la dia boleh rasa dan pergi sendiri. Sama juga dengan buang air besar. Senang sangat.

Adik? huhuhu~ memang amat menguji kesabaran. Berbulan kot. Memang amat mencabar kesabaran la especeli saya nih ha~ huhuhu~ Tapi dari sikap mereka saya belajar kelakuan masing-masing dan cara nak handle mengikut situasi. Parenthood kan? anak kita tak sama ngan anak orang.. masing-masing ada kelebihan dan kekurangan masing-masing. So kita kena rajin perati dan try apa sahaja kaedah yang kita rasa baik dan berkesan untuk membentuk mereka.

♥ Online Ticket Separuh Akhir Piala AFF Suzuki 2014

Citer pasal Malaysia melangkah ke semi final sure semua orang dah tau kan? Sebelum perlawanan leh tahan la provok dari pihak lawan. Dah tengok video konon-konon iklan promosi dari Fox Sports Malaysia? yang shhhhh~ shhhh~ tuh hihihi~ bila dia wat dikatakan itu hanyalah sebagai perasa penambah kehangatan sebelum perlawanan.. dia tak tau budak multimedia kat Malaysia ni lagi terer mengedit (bak kata Meran). Abih game bila bebudak Malaysia wat parody kata x reti bersyukur la.. asik nak membahan la.. sesama rumpun pon nak mengeji la hmmmm~ 

ok! lupakan seketika tentang tuh.. skang we move forward. Dah beli tiket game perlawanan semi final ahad nih? 

Semalam pihak FAM melalui laman Facebook mereka telah mengeluarkan kenyataan tentang penjualan tiket perlawanan separuh akhir pertama antara Malaysia vs Vietnam.

Tarikh : 7 Disember 2014
Tempat : Stadium Shah Alam
Masa : 8.45 malam
Harga Tiket : RM 40 (Dewasa) RM 10 (Kanak-Kanak)

Jualan online melalui Ticket Hotline bermula jam 9.00 pagi 2 Disember 2014 hingga ke hari perlawanan. Hanya maksimum empat (4) tiket diperuntukkan bagi setiap transaksi. Tiket yang dibeli secara online boleh diambil di Stadium Shah Alam bermula hari Jumaat 5 Disember 2014.

Jualan di kaunter akan bermula pada hari Jumaat 5 Disember 2014 hingga ke hari perlawanan (selagi tiket masih ada)

Sebab malas nak bersesak.. so by today saya try untuk beli secara online. Nih first time saya try beli online hehe~ Alhamdulillah berjaya juga akhirnya. Walaupun dalam proses tersebut amat menguji kesabaran tapi akhirnya berjaya juga beli. Untuk makluman.. tiket online ada cas tambahan RM3 processing fee + 3% convenience fee total RM4.29. So total payment untuk setiap tiket adalah sebanyak RM44.29.

Terpulang kepada anda sebenarnya. Kalo anda rasa mahal dan membazir anda boleh je beratur beli tiket kat stadium nanti. Sebab saya ni memang takde masa nak beratur lama-lama dan penat nak beratur sebenarnya so beli online je lah senang. Walaupun ada cas tambahan RM8.58 huhu~

So pada sesiapa yang berminat nak beli online gak sementara nak tunggu kaunter tiket bukak Jumaat nih boleh folo langkah-langkah berikut :

Memula log in ke laman web Ticket Hotline. Pilih event yang anda nak. So of kos Semi Fina Piala AFF Suzuki la kan
Kemudian klik kat "BUY TICKETS NOW"
Kemudian buat la pilihan tiket anda.. sebab kami pergi berdua je anak-anak tinggal so kami beli dua (2) tiket dewasa. Seperti yang saya maklum tiket semua pembelian adalah terhad kepada maksima empat (4) tiket sahaja ya
Kemudian anda boleh isi details-details tersebut.. kat situ dia dah tunjuk fee-fee yang akan dicaj pada pembelian anda
Pilih tatacara pembayaran.. saya guna Maybank2u so lepas anda klik dia akan forward anda ke page pembayaran. Pembayaran adalah seperti biasa cam buat transaction online
Done!!! Print slip ni dan bawa ke stadium untuk penebusan tiket
Jom sama-sama kita bagi sokongan untuk pasukan Harimau Malaya.. Ahad ni.. menang kalah memang adat permainan.. kalo kalah tapi main bagus takpe.. kalo kalah sebab main cam harammmm~ memang standat mintak maki je la. Mahal kot tiketnya. Walau apa pon tuh je la pasukan yang dikira terbaik yang kita ada pada masa skang. So sokongan semestinya tidak berbelah bagi untuk mereka dan negara kita MALAYSIA !!! hahaha semangat lelebih lak. Ok lepas ni misi nak cari jersi baru lak. Jersi biru arituh yang dorang pakai time lawan Singapore cam lawa hehehe~

So cukup takat nih. Nanti free saya update lagi.. XoXo =)


♥ Putus Terpaksa : Ziana Zain

Tetiba rasa suka lak dengar lagu nih.. tapi persembahan Kak Ziana masa AJL 28 arituh memang meletup kan? Jom layan video saya jumpa kat youtube

♥ Futsal Tonemen : Inter Saga Club

Pada hari Ahad (23.11.2014) semalam telah berlangsung Pertandingan Futsal Antara Kelab-Kelab Saga di KSL Sports (Setapak) atau dahulu dikenali sebagai Centermart Futsal (Setapak). Pertandingan yang melibatkan 7 (tujuh) kelab kereta saga blm ini dianjurkan oleh kelab FLOC (FL Owner Club). Kelab-kelab yang mengambil bahagian selain dari FLOC sebagai penganjur adalah 
  • Prosboc (op kos masuk kalo tak.. takde la saya nak buat N3 ni hehe~)
  • Saga Tegarianz Owner Club (STOC)
  • X-Treme BLM FL Club (X-Treme)
  • Malaysia Saga SV Owners Club (Mysvoc)
  • Saga Stylo Owners Club (Styloc)
  • G.S.O.C (tak jumpa stand for what huhu~)  
Nama pon blog ahli Prosboc op kos la citer dan gambar lebih menjurus kepada kelab kereta saya sahaja hahaha~ Jangan marah haaaaa~

♥ Hari Keluarga Balai Polis Klang : Bowling

Lama rasanya tak join aktiviti-aktiviti sebagai anak polis nih. Dah ada family dan life sendiri terus tak folo ibu saya untuk aktiviti-aktiviti kepolisian nih huhu~ Tapi tetiba arituh ibu saya ajak join Hari keluarga cum Tonemen Bowling anjuran Balai Polis Klang. Satu team kena ada sorang pompuan katanya tapi staff balai takde pompuan yang nak main so dia suruh saya masuk. Saya pon ok jerrrr~ hehehe~

Simple tonemen juz untuk merapatkan silaturrahim antara staff Balai Klang. Tapi hadiah dia memang lain dari yang lain iaitu barang keperluan dapur hahaha~ Ibu saya dapat tepong untuk cabutan bertuah.. saya lak dapat gula untuk penyertaan berpasukan dan sebotol minyak masak untuk hadiah Tempat Kedua kategori individu hehehehe~

Save sikit belanja dapur bulan ni heheheh~
Cam saya kata tadi nothing much yang boleh dikongsi untuk event ni. Event biasa untuk bersuka ria sesama kakitangan Balai Polis Klang.. tapi seronok dan hadiahnya tuh memang satu idea yang bagus untuk digunakan dalam event-event yang diorganise oleh saya pada masa akan datang muahahaha~ Betul gak kata ibu saya dari bagi medal dok leh wat gantung je.. bek bagi barang camni leh wat cekodok ngan bancuh air teh hehehe~

So cukup takat nih. Nanti free saya update lagi.. Jap g nak citer pasal tonemen Futsal Intersaga Club dan juga Majlis Graduasi my girl hehe~ XoXo =)

♥ Istana Kecil Kami : Cara Memohon Rumah Selangorku

Saya ada menerima beberapa email, pm di FB dan komen di N3 berkenaan permohonan rumah kos rendah di Negeri Selangor ni. Rasanya saya bukan lah orang yang paling sesuai untuk menerangkan prosedurnya tetapi apa yang saya boleh bantu is saya akan kongsikan cara-cara permohonan dan proses sehingga saya dapat memiliki sebuah rumah seperti sekarang. Harap dapat menjadi panduan untuk rakan-rakan yang ingin memohon rumah seperti ini juga.

PERINGATAN !!! 
N3 dan info ini adalah dari pengalaman saya sepanjang proses membeli rumah jenis tersebut. Saya tidak bertanggungjawab sekiranya info tersebut tidak tepat atau telah dikemaskini oleh pihak yang berkaitan.



Sekiranya anda berminat untuk membeli dan memiliki kediaman di bawah seliaan Kerajaan Negeri Selangor anda dikehendaki untuk mendaftar, mengisi borang yang berkaitan dan memajukan dokumen yang diperlukan ke Lembaga Perumahan & Hartanah Selangor, Satu badan kerajaan negeri yang bertanggungjawab untuk menguruskan penawaran dan pengurusan hartanah di bawah seliaan Kerajaan Negeri Selangor.

Pada ketika saya memohon dulu semuanya dilakukan secara manual iaitu kita perlu ke pejabat LPHS di Bangunan SUK Shah Alam untuk membeli borang (rasanya harga pada masa itu adalah RM2 untuk setiap borang) --- isi dan lengkapkan --- sediakan dokumen yang berkaitan --- majukan semula ke LPHS. Selepas itu kita akan menerima surat pengesahan bahawa pendaftaran kita telah berjaya dan pihak LPHS akan memaklumkan kepada kita melalui surat mana-mana projek perumahan yang telah siap atau dalam proses pembinaan sekiranya kita berminat untuk membeli hartanah tersebut. Sekiranya berminat kita perlu memaklumkan kembali ke pihak LPHS dan sekiranya masih ada kekosongan dan layak.. nama kita akan dimasukkan ke dalam mesyuarat untuk di-short list.

Renyah kan? tapi itu dulu. Seiring dengan perkembangan teknologi pihak LPHS telah menyediakan satu platform pendaftaran online bagi memudahkan orang ramai untuk mendaftar dan mendapat info yang lebih jelas tentang projek-projek yang telah.. sedang dan yang akan dijalankan oleh pihak mereka.So orang ramai boleh tengok dan mohon hartanah di kawasan-kawasan yang bersesuaian dengan mereka.

Untuk pendaftaran dan permohonan secara online anda boleh klik di sini

Kat situ telah disediakan manual dan FAQ untuk membantu anda dalam proses pendaftaran tersebut. Anda juga boleh semak status permohonan anda.. senarai projek yang tersedia dan lain-lain lagi. 

PEMBERITAHUAN
Saya tidak pasti sekiranya sistem ini masih dalam tempoh percubaan atau telah berjaya dilaksanakan dan sedang diguna pakai. Sekiranya anda menghadapi sebarang masalah dan inginkan sebarang info yang lebih tepat.. anda boleh menghubungi terus unit yang terlibat iaitu Unit Penawaran & Setinggan, LPHS

Berikut adalah sedikit info tentang Permohonan Pendaftaran Rumah Selangorku. Anda boleh lihat dan baca di laman web LPHS untuk mengetahui dengan lebih lanjut. Info di bawah adalah dari sumber tersebut.

LATAR BELAKANG

Dasar Perumahan Negeri Selangor yang utama adalah untuk merialisasikan matlamat 'Satu Keluarga Satu Kediaman Yang Sempurna'. Ini adalah bagi memastikan setiap rakyat atau keluarga mempunyai tempat tinggal yang baik, selesa dan selamat untuk didiami. Kerajaan Negeri telah memperkenalkan satu konsep perumahan yang baru iaitu Perumahan Mampu Milik atau "Affordable Homes" yang memberi lebih keselesaan sama ada dari segi saiz, rekabentuk mahupun komunitinya.

Kini Rumah Kos Rendah, Rumah Kos Sederhana Rendah, Rumah Kos Sederhana dan Rumah Mampumilik dikenali sebagai Rumah Selangorku

SYARAT PERMOHONAN


Selain boleh dibuat secara atas talian seperti yang saya maklumkan di atas.. pemohon juga boleh memuat turun borang permohonan di laman web LPHS. Sila ambil perhatian.. Borang Pendaftaran Permohonan Rumah Kos Rendah, Mampu Milik dan Kedai/Industri Kos Rendah bersama dokumen berkaitan hendaklah dihantar SENDIRI di Pejabat Lembaga Perumahan Dan Hartanah Selangor yang beralamat seperti berikut:

Lembaga Perumahan Dan Hartanah Selangor (HQ),
Tingkat 5, Podium Utara,
Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah,
40503 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan

Selepas semuanya selesai... yang perlu anda lakukan adalah sabar menanti dan berharap ada rezeki untuk anda memiliki rumah kediaman. Walaupun mungkin bukan seperti yang diidamkan (saya idamkan rumah end lot dua tingkat dengan laman hehehe~) tapi ia adalah pelaburan terbaik untuk anda di masa depan dan peluang untuk memiliki rumah sendiri. Memandangkan harga rumah sekarang yang tak terjangkau dek akal.. at least kita ada hartanah untuk berteduh dan meneruskan kehidupan.

So saya harap perkongsian saya kali ini dapat serba sedikit membantu kawan-kawan untuk memiliki rumah sendiri. Cuma perlu diingat penjualan Rumah Selangorku ni adalah dikawal dan amat terhad agar dapat mencapai objektif utamanya iaitu untuk golongan yang berpendapatan rendah dan sederhana. 

So cukup takat nih. Nanti free saya update lagi.. XoXo =)



♥ Jadual Pembayaran Gaji Kakitangan Awam Tahun 2015

Khas untuk kakitangan kerajaan cam saya. Ni saya share jadual pembayaran gaji bagi tahun 2015. Bulan raya kita dapat gaji awal weiiii~ huhu~


♥ Our Produa Alza SE


Alhamdulillah rezeki anak-anak dan bisnes.. ada rezeki untuk kami sekeluarga upgrade pengangkutan seharian daripada Saga BLM kepada Produa Alza SE. Lebih luas dan selesa untuk kami sekeluarga dan yang penting auto haha~ baya-baya skang ni dah tak larat nak layan manual car lagi huhu~

Sebagai rezeki tambahan pula.. sekarang ni pihak Produa tengah giat mempromosikan tawaran terbaru mereka iaitu Jom Beli : Rebate RM2,500* Promosi ini terhad kepada beberapa model terpilih sahaja dan tawaran sah sehingga 31 Disember 2014. Untuk maklumat lanjut boleh ke showroom Produa yang berdekatan dengan anda yer.

Lepas puas bincang suami isteri kami sepakat memilih Produa Alza SE 1.5L Automatic warna Passion Red (Metallic). Untuk makluman kawan-kawan.. harga On The Road (OTR) untuk Alza SE Auto Metallic adalah RM59,913.50 dan untuk solid adalah RM59,413.50. Boleh klik link kat atas untuk maklumat lanjut yer.

Untuk nampak lebih sporty dan bergaya.. beberapa ciri-ciri baru telah ditambah ke model Produa Alza yang terbaru ni. Boleh usha kat sini yer ---- Exterior Produa Alza SE. Memang ossem sangat-sangat dan lawa la berbanding Alza versi lama.


Dari pemerhatian saya dan hubby cakap exterior Produa Alza SE dan Advance adalah sama. Yang membezakan adalah interior dia sahaja. Tuh pon salah satu sebab kenapa kami pilih SE berbanding advance. Selain harga nyer yang lebih mahal (Solid price RM65,013.50 dan Metallic price RM65,513.50.. perbezaan dalam RM5k +/-) kami dah usha pon harga luar untuk aksesori yang takde pada versi SE hehe~ Perbezaan yang ketara ialah versi Advance mempunyai retractable side mirror (side mirror auto lipat bak kata orang jawa hehe~) harga luar lebih kurang RM200++, seat kulit (harga luar lebih kurang RM2k full set depan belakang), LCD touch screen panel + navigation + reverse camera + roof mounted monitor (riki kat Mudah.com untuk kesemua ni harga lebih kurang RM1k) so total kalo kami nak tambah di kemudian hari pon baru dalam lebih kurang RM3k++. Lagipon kami tak berkenan monitor tv lipat kat bumbung tuh sebab cepat rosak. Plan bila ada lebih duit nanti nak pasang monitor kat belakang kepala seat depan tuh kiri dan kanan. So adik ngan kakak leh dapat monitor sorang satu dan tak sakit tengkok mendongak ke atas.
Untuk maklumat tambahan, Produa Alza SE ni datang dalam lima kaler yang berbeza dan kesemuanya memang amat menawan kalbu.

Ok.. mesti kawan-kawan tertanya-tanya kat mana rebate RM2500 tuh? Ok rebate tuh akan ditolak dari bayaran pendahuluan keta. Tapi untuk Produa Alza.. harga rebate berbeza mengikut variant iaitu RM1,500 untuk Produa Alza Standard, RM2,000 untuk Produa Alza SE dan RM2,500 untuk Produa Alza Advance. So sebab kami amik variant SE kami dapat rebate RM2,000 la.

Skang masih dara lagi kereta tuh. Lum sempat buat apa-apa pon lagi. Tinted pon terang. Kawan-kawan dok bahan keta cam akuarium hehehe~ Nanti la tunggu ada rezeki lebih sikit kami tambah la apa yang tak patut hehe~

Now plan nak g daftar kelab lak hahaha~ Jom daftar MAOC (Malaysian Alza Owners Club) hehehe~ So cukup takat nih. Nanti free saya update lagi.. XoXo =)



♥ Kutu

Antara masalah yang sering menghantui mak-mak yang ada anak sekolah --- KUTU !!!


Adoiiyaiii tak tau nak cegah camaner lagi dah.. mygirl ni jenis kes berulang. Dah puas ibu ayah dia bersihkan sampai ke lobang kutu.. kang selang seminggu dua dia ada balik.. hmmm~ Kami saspek dia dapat dari rakan-rakan sekolah tadika la kot sebab sekolah agama pakai tudung. Kat umah pengasuh pon takde kes kutu. So memang confirm mendapat dari sekolah pagi.

Macam-macam ubat dah guna sampai saya penah potong pendek rambut kakak awal tahun dulu. Takkan nak botakkan pulak kan? Kesian dia sebab tergaru-garu. Lagi-lagi kalo cuaca panas memang terkeruk-keruk la. Tido pon camtuh. So nak tak nak ibu ayah dia ni la yang kena rajin menggodek rambut dia tiap-tiap wiken. Hari kerja biasa memang tak sempat la kan. Nak hilangkan terus mungkin tak tapi usaha la agar benda tuh berkurangan dan sekurang-kurangnya takde kutu hidup atas kepala dia.

♥ Takwim Persekolahan 2015

Oleh kerana kedua-dua anak kesayangan saya dah nak memulakan sesi persekolahan tahun depan.. kakak Darjah 1 dan adik Tadika 4 Tahun. Takwim nih adalah salah satu keperluan penting untuk saya menyusun dan mengatur aktiviti kami sekeluarga bagi tahun depan. Maklumlah family jenis kuat berjalan cam kami ni.. memang tak reti dok diam. Aktiviti kelab lagi.. nak rancang percutian lagi.. nak book tiket air asia awal setahun lagi hehehe~ So kena la rancang agar tak bertindih dengan waktu persekolahan dorang lak.

Takwim nih untuk Negeri Selangor dan sewaktu dengannya sahaja.. untuk melihat takwim penuh boleh rujuk link laman web Kementerian Pelajaran nih ek. 


♥ Bowling Kelab Sukan HTAR 2014

Pada 8 November yang lalu telah berlangsung perlawanan boling anjuran Kelab Sukan Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang (HTAR).. my new opis hehe~ Tonemen berlangsung di Setia City Mall (SCM) Shah Alam. One of reason saya suka keje sini ialah sini aktif gila aktiviti dia. Keje baru sebulan dah banyak kali join tonemen bowling dan bola jaring hehe~ best!

Kali ni saya masih tag team dengan kawan-kawan masa menang Bowling Puspanita arituh. Alhamdulillah kami berjaya mendapat tempat ketiga keseluruhan dan saya berjaya mendapat tempat keempat untuk individu. Kali nih memang saingan kuat-kuat belaka. Lawan satu spital kot.. okey lah ada gak rezeki bawak balik adiah hehe~

Tempat ke-3 keseluruhan untuk kategori berkumpulan
Saya suka hadiah jenis camnih. Hamper dah siap bahagi-bahagi masuk beg hahaha~ puas la anak-anak makan cikedis minggu ni

Tempat ke-4 keseluruhan untuk kategori individu
My Team.. Congratz girlssss~
Hadiah medal untuk kategori individu dan piala untuk kategori kumpulan
Next tonemen adalah pada 30 November ni di Wangsa Walk, KL. Tempat lepak dolu-dolu hehe~ Kali ni ada perbezaan sikit team tapi insyallah cuba buat yang terbaik. Chaiyok! So cukup takat nih. Nanti free saya update lagi.. XoXo =)

♥ Istana Kecil Kami : Part 4


♥ Istana Kecil Kami : Part 1 (Klik Sini)
♥ Istana Kecil Kami : Part 2 (Klik Sini)
♥ Istana Kecil Kami : Part 3 (Klik Sini)

N3 kali ni lebih kepada info tentang cara-cara nak keluar dari kuarters kerajaan sebenarnya. Untuk membolehkan anda merancang perpindahan anda dan untuk elakkan anda buat keje dua tiga kali. N3 sebelum ni saya ada bagitau yang saya pindah ke Klang pada 24 Ogos 2014. Ni adalah fasa pertama penghijrahan iaitu proses angkat barang. Tapi lepas tuh kami still tinggal seminggu lagi di quarters sebab ada proses-proses yang perlu dilalui sebelum keluar secara rasmi. Apakah prosesnya? huhu~ renyah u olssss~ tapi nasib baik before that saya dah dapatkan cukup informasi dari pegawai-pegawai yang pernah menduduki quarters tentang tatacara untuk keluar dari quarters tanpa sebarang masalah. Dari maklumat-maklumat tuh lah saya buat perancangan proses perpindahan saya tuh huhu~

First before keluar kena maklum kat pihak pengurusan kuarters tentang niat anda untuk nyah dari kuarters tersebut. Hehe~ call saja bagitau nak keluar then dia akan set satu date untuk buat lawatan ke rumah anda. Lawatan ini adalah bertujuan untuk dia check apa yang rosak.. apa yang kurang.. apa yang terlebih. Kalo rosak kena betul kan la cam kusi ke apa.. apa yang kurang kena gantikan la contohnya time masuk lu ada lapan (8) kusi meja makan bila nak kuar tinggal dua (2) memang kompom kena bayar gantirugi.. apa yang terlebih contohnya paku-paku wat gantung gambar-gambar tuh sumer kena cabut.. plaster dan cat balik. Senang citer camner anda masuk lu camtuh gak la anda kuar. Takde lebih takde kurang. Perabot sumer kena cukup.

Ok untuk itu saya set dengan pegawai kem untuk buat lawatan pada petang hari saya pindah rumah. Tips yang saya boleh kongsi ialah bio dorang wat lawatan masa umah dah kosong. Sebab lagi senang dorang check. Tengok je dah tau cukup ke tak. Malah menjimatkan masa jugak dan dorang tak banyak tanya. Kalo ada kerosakan yang bukan berpunca dari kesilapan anda contohnya umah saya arituh bumbung bocor so memang kat siling tuh bertompok-tompok kesan air mengalir (salah satu sebab kuat gak untuk saya pindah kuar). Benda tuh merosakkan cat dan pastinya dia membuatkan kesan cam lumut kat situ. So yang tuh memang salah penyelenggaraan dan kita tak perlu bertanggungjawab.

Then rumah saya tuh ada lah sikit-sikit kesan conteng hasil nukilan bakal pelukis tersehor negara iaitu si adik dan kakak dan jugak kesan-kesan paku untuk gantung gambar bagai (dok lima (5) tahun kot takkan la dinding bio kosong). So yang tuh sumer pon kena betulkan gak dan cat balik. TETAPI dorang pon ada sediakan perkhidmatan untuk cat dan bersihkan rumah bagi pihak penghuni. Khas untuk penghuni yang malas nak pikir dan tak kesah dah pasal rumah tuh (macam saya). Tak tau la pihak atasan tau ke tak dorang wat servis camtuh tapi bagus la sebab kita just bayar dan dorang akan setelkan. Bila nak pindah keluar memang malas dah nak pikir pasal rumah tuh kan. Kalo leh men tinggal dah tinggal gitu je la.

So ada yang kena bebetul sesikit tuh kami betulkan.. seminggu dok kat umah kosong huhu~ so pada tanggal 29 Ogos 2014 secara rasminya saya keluar dari kuarters tersebut. Tips lain yang saya boleh kongsi ialah kalo boleh pindah kuar pada hujung bulan. Senang untuk tujuan potongan gaji. Untuk makluman pegawai yang dok quarters akan dipotong elaun perumahan dan separuh dari elaun COLA. So bila kita keluar end of the month unit gaji senang kira untuk bayaran dan pemulangan balik. Bil air dan elektrik pon senang kira.

Oleh sebab 29 Ogos adalah hari terakhir saya di kuarters so potongan saya yang terakhir adalah bulan Ogos 2014. Bulan September masih potong tapi akan dipulangkan balik pada gaji bulan November nanti sebab gaji bulan Oktober keluar awal sempena Deepavali. So Unit Gaji opis saya tak sempat buat pelarasan. Alhamdulillah semuanya memang berjalan lancar seperti yang diharapkan. So tips secara keseluruhan ialah dapatkan maklumat yang betul sebelum keluar dari kuarters. Jangan esok nak pindah arini baru nak call semua orang tanya cara nak pindah keluar. Dapatkan maklumat tentang dokumen apa yang diperlukan oleh Unit Gaji ofis anda supaya anda boleh mintak dan prepare siap-siap dengan pihak pengurusan Kem.

Alhamdulillah secara rasminya saya kembali menjadi orang Klang dan itu juga bermakna bermula lah rutin harian saya menempoh perjalanan ke tempat keje pergi gelap balik gelap setiap hari huhu~ 31hb Ogos pula kami selamat adakan kenduri kesyukuran dan doa selamat sempena masuk rumah baru. Alhamdulillah moga diberi keberkatan untuk kami menjalani hidup di tempat baru dan yang penting dekat dengan anak-anak.


Berita gembira tidak berhenti disitu saja. Alhamdulillah genap seminggu kami berpindah saya mendapat tawaran pertukaran dari JLKN ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang. Alhamdulillah tak sangka secepat itu. Syukur ya Allah.. kami bersyukur sangat. Hospital ni cuma 10 ke 15 minit sahaja dari rumah dan dekat sangat dengan rumah parents saya. Jengok tingkap opis pon boleh nampak bumbung rumah family saya. Memang sudah tersurat rezeki saya dan semuanya telah diatur oleh Allah swt dengan baik sekali. Saya amat bersyukur. Selepas penangguhan selama dua (2) minggu untuk menyelesaikan semua kerja saya dan serah tugas.. saya memulakan tugas di tempat baru bermula 18hb September 2014. Nanti saya akan citer pasal kerja baru saya disini. Totally berlainan dari tugasan lama but saya suka sebab boleh belajar benda baru. Yang lebih menambah kegembiraan saya adalah opis baru tak blok Blogger hahaha~ tuh yang skang lain macam rajin update blog tuh hehe~

N3 pasal rumah lepas nih pon dah takde part dah.. bersemangat nak citer pasal deco lak hehe~ op kos sumer yang pindah rumah sendiri semangat gila bila bab nak mendeco rumah kan? Sama la kita hehehe~ So cukup takat nih. Nanti free saya update lagi.. XoXo =)



♥ Istana Kecil Kami : Part 3

♥ Istana Kecil Kami : Part 1 (Klik Sini)
♥ Istana Kecil Kami : Part 2 (Klik Sini)

Alhamdulillah.. bulan Mei 2014 kami dapat surat untuk datang kolek kunci rumah. Time tuh rasa lega tuh tak dapat nak bayang camner. Lega sebab tak lama lagi kakak dah boleh duduk balik dengan kami.. lega sebab akhirnya rumah tuh dah jadi hak mutlak kami dan yang pasti lega sebab akhirnya kami dah ada rumah sendiri (walaupun kecik) Alhamdulillahhhh~ yippiiiiii!!!!

Jom amik kunci umah
Tiada yang lebih menyeronokkan anak-anak selain taman menan sebelah umah je.. jengok kat tingkap dah nampak
Lepas dah selesai semuanya.. kunci pon dah dapat cuma nak tinggal proses renovet je.. so saya rasa inilah masa yang paling sesuai untuk saya mintak tukar. Al maklum la keje gomen mintak tukar kena lalu HRMIS bagai pastuh bukan mintak arini leh dapat esok. Setahun tunggu pon belum tentu leh dapat. Ikut rezeki masing-masing. Tapi takpe lah as long rumah dah siap bebila kena tukar pon saya dah ready.

Bismillahhirrahmannirrahim~
Alhamdulillah sebelum bulan puasa rumah kami dah siap renovet sepenuhnya. Skang mula pikir nak kena beli barang-barang keperluan rumah ekspeceli perabut huhu~ Maklum la dulu dok quarters tentera lima (5) tahun masuk berlenggang bawak beg baju ngan barang letrek je sebab fully furnished. Skang sumer nak kena beli balik huhuhu~ Tapi mustahil la kalo nak beli semua sekaligus kan huhu~ So saya beli yang penting-penting dulu. Cam sofa dan set bilik tidur kami je. Yang lain tunggu next gaji hehe~ Nasib baik kawan saya ada contact tukang kayu dari Muar. Saya beli set meja makan empat (4) kusi dengan harga hanya RM200 sahaja. Murah kan?

Maaf.. hubby cam seksi sikit hehe~ berpeluh-peluh pasang meja makan hehe~
Anak-anak berlengeng sebab panas umah takde langsir haha~
Tapi masa ni kami belum pindah umah lagi. Wiken je balik sini sebab nak bersahur dan buka puasa dengan kakak. Oh ya tahun ni kakak pertama kali berpuasa dan alhamdulillah dia berjaya berpuasa penuh sebulan. Walaupun kengkadang kesian tengok sebab rasa cam tak bermaya sangat ekspeceli time hari sekolah tapi hasil pujukan Awe dan Ayahwe dia berjaya jugak berpuasa. Tapi moral of the story untuk kakak time poser.. jangan bawak dia ke bazaar ramadhan sebab dia tak tahan hahaha~ Walaupun tinggal lagi berapa jam je nak berbuka. First day puasa arituh saya bawak dia ke bazaar konon-konon sebagai upah la dia berjaya puasa penuh untuk hari pertama so dia boleh pilih nak makan apa. Alih-alih balik sampai rumah terus nak makan sebab tak tahan sangat dah. Sampai nangis-nangis. Walhal time tuh nak kat kul 7 dah kot. At last my hubby bawak dia jalan-jalan naik motor keliling kawasan rumah sebab nak bagi dia leka hahaha~ lima minit nak buka baru balik pastuh terus soh dia mandi dan berbuka hahaha~ adoiyaiii kakak ni. Tapi alhamdulillah dia berjaya jugak berpuasa penuh sebulan. Syukur ya Allah.

Bila rumah dah siap dan semuanya makin lengkap makin kuat lak hasrat hati nak pindah. Time tuh dah tak pikir dah kalo saya pindah saya kena bangun kul 4.30 pagi.. keja train kul 6.00 pagi.. perjalanan dua jam pergi dan balik keje.. balik umah sampai kul 8.00 malam. Cam redha jer. Happy sangat kot dok umah sendiri kan. So dah bincang abis-abis ngan hubby kami tekad untuk pindah ke Klang pada 24 Ogos 2014. Ni kira fasa pertama la iaitu proses angkat barang. Tapi lepas tuh kami still tinggal seminggu kat quarters sebab ada proses-proses yang perlu dilalui sebelum keluar secara rasmi. 

Yang tuh nanti saya ceritakan di next N3 yer. Wah akan ada Part 4 laaa~ hahaha~ So cukup takat nih. Nanti free saya update lagi.. XoXo =)



♥ Istana Kecil Kami : Part 2

Ada beberapa minit nak abih keje ni sesaja skrol bloglist.. then baru perasan citer pasal rumah saya terbengkalai rupanya haha~ beria la dulu buat N3 ada part 1 bagai alih-alih Part 1 je la sampai skang hahaha~

♥ Istana Kecil Kami : Part 1 @ 3.10.2012 (Klik Sini)

Haha~ setahun dah u ollsss~ hampeh tul. Ok skang saya sambung part-part yang berikutnya ek. Kalo rasa panjang kang saya pecah la ikut part-part yg seterusnya. Kalo tak ini je la part yang kedua dan terakhir hehe~

Alhamdulillah.. segala puji bagi Allah swt sesungguhnya perancangan Dia adalah yang paling baik dan hebat. Kita hanya mampu merancang yang kita rasa dah cukup baik untuk kita. Tapi kadang-kadang kita sedih bila yang terjadi tak seperti apa yang dirancang tanpa kita sedari sebenarnya Allah swt dah rancang yang lebih baik untuk diri kita.

Saya mula membeli rumah kami pada bulan Oktober 2012 dengan harga RM42,000 dan hanya merupakan flat kos rendah tiga (3) bilik. Tapi kami happy sebab rumah sendiri dan tak yah menyewa. Kami beli rumah ni dengan cara bayar sedikit-sedikit mengikut progress rumah. Memang senak dan payah sebenarnya tapi alhamdulillah dengan bantuan keluarga dan simpanan akhirnya rumah dah siap dan dah abis dibayar. In sya Allah boleh buat pelaburan untuk masa depan. Rancangan kami dalam tempoh 5-10 tahun lagi kami akan cari rumah yang lebih baik dan rumah ni boleh kami sewakan. Aminnn~

Mengikut perancangan pemaju masa tuh rumah akan siap pada bulan Februari 2014 so that kami dah buat perancangan awal untuk pindahkan dan mulakan sesi persekolahan kakak tahun 2014 di Klang. Dia akan duduk dengan parents saya di Taman Sri Andalas. Kami tak nak la bila bulan Februari tuh kami nak pindah dia kena start all over again di tempat baru di pertengahan tahun. Susah pulak dia nak catch-up kan? 

Motip lain yang kami nak dia dok di Klang ialah sebab kos persekolahan dia is waaaayyyyyyyyyyyyy much cheaper dari KL. Bayangkan duduk di KL saya perlu bayar RM280 sebulan untuk yuran tadika (+) RM50 untuk tambang pengangkutan ke rumah pengasuh selepas waktu persekolahan. So total kat situ je dah RM330 sebulan. Belum lagi bayaran pengasuh untuk adik dan kakak berjumlah RM500 sebulan. Kat situ je nearly RM 1,000 sebulan belum masuk lagi susu, pampers atau keperluan lain.

Tapi di Klang, total yuran kakak tuh saya boleh bayar yuran Tadika RM140, yuran Sekolah Agama RM100 (swasta), dan upah mengaji RM30. Transport ayah saya yang uruskan hehe~ ayah saya kan pesara berjaya dok lepak kat umah je tunggu duit pencen hihi~ semua tuh baru RM270. Skang tambah pengasuh adik RM200 sebulan total keseluruhan is RM470. Berbeza sungguh kan kos sara hidup di bandar KL dan bandar Klang? Di klang saya siap boleh anta kakak ke sekolah pagi petang. Oh ya sekolah agama tuh adalah sekolah swasta so dia boleh join kelas untuk Darjah 1. Mining pagi sekolah tadika 6 tahun petang pulak dia sekolah agama darjah 1. Alhamdulillah si kakak terang hati dan boleh terima kedua-duanya dengan baik.


My girl masa first day sekolah awal tahun arituh

Sesungguhnya kita hanya mampu merancang tapi Allah yang menentukan. Rancangan nak berpindah ke Klang pada awal tahun ditentang oleh ibu saya sebab dia suruh saya tuka keje dulu baru pindah ke Klang. Dia tak nak saya penat hari-hari ulang alik keje KL tapi dapat pindahnya tak tau lagi. So dengan berat hati saya turutkan jugak. Tapi tuh la ibu kita kan? syurga kat bawah tapak kaki dia.. nasib baik saya tak pindah rumah awal sebab rumah saya tuh yang dijangka bulan 2 2014 siap terlajak sampai ke bulan 6 baru dapat kunci. Ada masalah CF pada mulanya namun dapat diselesaikan akhirnya. Alhamdulillah~

Then hubby cakap alang-alang dah tengah tahun dan dah nak puasa dan raya.. kita renovet la sesiap sebelum duduk. No rushing. Kami tak buat major renovation pon.. umah flat kan apa yang nak direnovet sangat. Kami cuma tambah tiles seluruh rumah, buat table top dapur, cat bilik anak-anak, electric works such as lampu kipas bagai dan power utk ekon dan water heater.. tuka pintu depan bagi yang kukuh sikit dan pasang grill. Siap! tuh pon sebulan gak baru nak siap huhu~ Ni pon nak dekat RM10k berabih huhu~ pejam je la mata tabahkan je la hati.

Macam terpanjang la plak N3 nyer hehe~ Nanti sambung kat Part 3 plak ek.. So cukup takat nih. Nanti free saya update lagi.. XoXo =)



♥ Prosboc Dinner 2015

Yeay dah nak akhir tahun.. yippi !!! ini bermakna tibalah masa untuk prepare diri sendiri, hubby dan anak-anak untuk dinner Prosboc. Acara yang memang wajib setiap tahun dengan pelbagai tema yang dipilih. Kawan-kawan sekelab kami ni memang sporting kalo dinner bertema-tema. Time ni la dorang nak pakai lain dari yang lain. Best sangat.

Dinner Prosboc yang pertama diadakan pada tahun 2009 dengan tema "Malam Aneka Ragam". Time ni kami baru setahun berkelab dan masih hingusan lagi bab-bab nak buat event. Tapi alhamdulillah majlis berjalan lancar dan meriah. Tema ni lebih kepada "sukati ko la nak pakai apa". Ada yang jadi SWAT Team.. Penari Gelek.. Pak Haji.. dan macam-macam lagi.


♥ Interzone Bowling Prosboc 2014

Pada 25 Jun 2014 yang lalu telah berlangsung Interzone Bowling Prosboc 2014 di Batu Pahat Mall, Johor. Zon penganjur kali ni op kos Zon JHR dah nama pon buat kat Johor kan hehe~ 


Pada yang baru follow blog saya ni.. Interzone bowling adalah salah satu aktiviti tahunan Prosboc. Kelab kereta yang saya sertai. Setiap tahun ada lima (5) event utama iaitu Interzone Futsal (Mac - Kuala Terengganu), 6th Anniversary (Mei - Putrajaya), Prosboc Megaraya (Ogos - Perak) dan akhir sekali AGM Sentral (Disember - Pulau Langkawi). Lokasi event akan bertukar-tukar so setiap tahun memang kami puas jalan satu Malaysia hehe~

♥ Gold Coast Morib

Sempena Cuti Deepavali semalam.. my parents ajak g short vacay kat Gold Coast Morib, Sepang, Selangor. Hotel yang ada taman tema air sendiri tuh. Skang nih memang pesen hotel buat taman tema air dorang sendiri ek. Cam Bayou Lagoon kat Melaka. Bagus gak sambil bermandi-manda leh rehat-rehat kan. Yer la selalunya kalo bawak parents kita yang dah berusia dorang mana larat nak duduk je tepi pantai ke kolam ke seharian. So dengan hotel yang tema macamnih dorang leh rilek-rilek kat bilik hotel sambil jengok anak cucu main air kat bawah hehe~

♥ Sesi Photoshoot Cute Kiddy Kiddy

Semalam bertempat di Taman Empangan Putrajaya (berdepan dengan PICC Putrajaya) saya buat photoshoot untuk koleksi baju terbaru dari instashop (@cutekiddykiddy) saya iaitu Cute Rock Shirt. Cam biasa model tak berbayar adalah anak-anak sendiri haha~ Tapi kali ni sebab ada koleksi untuk dewasa gak so saya mintak tolong kawan saya yang memang selalu wat modelling untuk tolong jadi model sekali hehe~ tukang amik gambo lak adalah fotograper rasmi keluarga kami iaitu Paie (kawan gak) haha~ very the budget punya photoshoot huhuhu~

Untuk koleksi penuh leh tengok kat instashop saya yer. Jom layan hasil photoshoot semalam. yang ni saya amik kat instgram kawan saya @missleeya. Yang official lam kamera lum sempat nak sedut lagi hehe~ layanzzzzz~

Ni koleksi baju kapel. Design tshirt 3/4. RM 45 selai. Kalo beli dua RM 85 + Free Postage
  

♥ Bowling Puspanita Daerah Klang 2014

Nampaknya sebulan dua ni aktiviti saya penuh ngan tonemen bowling.  
Baru-baru ni anjuran Puspanita Klang (yang saya akan citer jap lagi) pastuh 25 Oktober ni tonemen bowling Prosboc lak di Batu Pahat, Johor. Next 8 November Tonemen Bowling Puspanita KL di Wangsa Walk Mall, KL dan last sekali tonemen bowling anjuran Hospital Klang. Woooooo~ banyaknyerrrr huhuhu~

Lokasi kejadian

Pada 17 Oktober 2014 (Jumaat) yang lalu bertempat di Setia City Mall (SCM) Shah Alam telah berlangsung pertandingan boling anjuran Puspanita Klang yang dikelolakan oleh Majlis Perbandaran Klang (MPK). Ni first tonemen yang saya masuk untuk wakili tempat keje baru hehe~ join pon sekadar suka-suka sebab dah lama pon tak men bowling. Malam sebelum tonemen tuh ada la join kelab kereta saya training untuk tonemen 25hb nanti tapi hasilnya nan hadooo huhu~ kelaut balingnya. So memang tak harap apa-apa pon la kat tonemen Puspanita Klang tuh.

Ntah dari mana datangnya super power pada hari tersebut. Dah rezeki kami lak nak jadi juara haha~ yap! JOHAN. Bawak balik hadiah wang tunai RM 300 kongsi satu team 3 orang haha~ tak sangka sungguh. Mungkin saya tak boleh men bowling dalam keadaan lapar kot. Malam sebelum tuh lapar sebab tak makan sebelum training. Tapi kat SCM tuh saya dah siap makan sebelum main hahaha~ Memang rezeki betul arituh modal penyertaan RM10 je bawak balik RM100 hehe~


Tetiba semangat berkobar-kobar lak nak hadapi next tonemen. Hopfuli luck kali nih membawak kesemua tonemen yang akan saya sertai nanti hahaha~ So cukup takat nih. Nanti free saya update lagi.. XoXo =)


♥ Kursus di Hotel Impian Morib

First kursus di tempat baru. Bengkel Pengurusan Tatatertib anjuran Jabatan Kesihatan Negeri Selangor (JKNS). Alhamdulillah dapat gak cukupkan tempoh berkursus tujuh (7) hari setahun. Baru leh isi SKT pasni hehe~ Sebab kat spital jaga perkhidmatan dan sumber manusia so hal-hal tatatertib ni pon dah jadi salah satu jobskop saya gak la. 


Dari perhatian dan tengok fail ijo yang melambak-lambak kat opis leh agak la.. agak kritikal gak kes tatatertib kat spital saya ni huhu~ bukan setakat atendan yang banyak kes tak datang keje. Doktor pon sama banyak okeh. Huhu~ Moga Allah tabahkan hati saya untuk menguruskan kes-kes dorang tuh nanti. 

♥ My Little Girl Sports Day

Pada 12 October  my girl ada sports day di sekolahnya. Tapi tak join sukaneka pon. Sukaneka hanya utk pelajar umur 4 dan 5 tahun sahaja. My girl just buat persembahan pembukaan. Baju meghelip sangat huhu~ y budak 6 tahun x join? Coz dorang akan ada graduation day later on 23 November kalo tak silap. Surat invitation lum dapat lagi huhu~

Pepagi tuh kul 6.30 pagi dah kena bangun sebab kul 7 pagi dah kena ada kat sekolah dia. Sebab my hubby takde g kursus dan proses nak mengejutkan si kakak bangun pagi amat mencabar kesabaran ibu dia.. so we decide untuk stay kat umah parents saya je malam sabtu tuh. Dekat je dengan tadika dia so x perlu nak bergegas awal-awal pagi.

Dah macam bellerina my girl ni hihi~

♥ Event Alami Proton

** citer baling belakang **

Pada 27 dan 28 September yang lalu telah berlangsung Event Alami Proton dimana pihak Proton telah buat satu "open-day" untuk semua pengguna mahupun yang tak guna keta Proton. Pada hari terbuka ni.. Proton turut memberi peluang kepada orang ramai untuk alami sendiri teknologi automotif dan keupayaan kejuruteraan Proton di Pusat Kecemerlangan Proton (COE), Shah Alam .

♥ Kembali Berblog

Dah lama sangat tak berblog. Setahun lebih dah tinggalkan. Rindu tapi kesibukan pada tugasan membataskan segalanya huhu~ Sayang kalo nak tinggalkan blog terbengkalai lama-lama sebab dalam ni la saya cerita macam-macam pasal anak-anak, keluarga, apa yang terjadi lam hidup kami dan macam-macam lagi. Hopefully satu masa nanti anak-anak leh baca balik apa yang saya coretkan dan jadi pengalaman manis untuk dorang. Ye lah time nih dorang sumer kekecik lagi mana paham. Bila dah besar nanti bila dorang baca may b dorang akan teringat balik apa yang penah jadi masa dorang kanak-kanak.

Untuk permulaan baru ni saya dah tuka template blog. Dah taknak fancy-fancy dah hehe~ biar minimalis, simple dan mudah dibaca. Takde lagi link-link yang panjang berjela-jela. Lagipun kebanyakan blog yang saya follow dulu pon cam dah terbengkalai lama gak hihihi~ (sama la kita huhu~)


So pada blogger baru rajin-rajin la follow saya (kalo sudi) dan saya confirm akan folo anda semua kembali. Leh kita share-share ideas about parenting.. anak-anak.. family dan lain-lain. Moga semua memperoleh manfaat aminnn~

So cukup takat nih. Nanti free saya update lagi.. XoXo =)

Followers